Geen familie bekend voor de uitvaart

Het kan voorkomen dat iemand komt te overlijden waar geen familie of nabestaanden van bekend zijn. Wat gebeurt er dan? In dit geval zal de uitvaart door de gemeente worden geregeld. Wat komt hierbij kijken en waar moet je rekening mee houden.

Geen familie bekend

Het komt wel eens voor dat er iemand komt te overlijden waar geen familie van bekend is. Doorgaans zijn het de nabestaanden die de uitvaart regelen en eventueel voor de kosten op komen te draaien. Wanneer deze nabestaanden er niet zijn, dan wordt de uitvaart geregeld door de gemeente

Is er een uitvaartverzekering?

Wanneer de overleden persoon een uitvaartverzekering heeft, zal er zo veel mogelijk rekening geworden met de wensen. Vaak komt het echter voor dat deze wensen niet bekend zijn. De gemeente bepaalt dan zelf hoe de uitvaart er uit komt te zien en zal dit waarschijnlijk zo doen dat er weinig kosten aan te pas komen.

Sober

Wanneer er geen familie of andere nabestaanden beschikbaar zijn en de gemeente de uitvaart regelt, is het vaak een sobere bedoeling. De uitvaart vindt in dit geval altijd plaats op een begraafplaats of crematorium in de gemeente zelf. De aanvulling is vaak erg simplistisch en weinig persoonlijk. In sommige gevallen wordt er nog wel bijvoorbeeld een dichter ingehuurd die wat mooie woorden zegt. De grafkist en de steen zijn doorgaans ook sober en simpel. Hoe dit precies werkt zal per gemeente verschillend zijn.

Andere situaties wanneer de gemeente de uitvaart regelt

De gemeente zal ook de uitvaart regelen wanneer de nabestaanden afstand nemen van de overleden persoon. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er sprake is van ontzettend hoge schulden. Ook kan de gemeente de uitvaart regelen wanneer er geen financiële middelen beschikbaar zijn. In beide gevallen zal het eveneens een vrij sobere en simpele uitvaart zijn met maar weinig extra’s.