Hoe ga je om met het plannen van het afscheid na de dood van je naaste?

Het leven laat zich niet plannen. In de meeste gevallen ook de dood niet. Als je een kind, ouder of je partner verliest, moet er vrijwel direct veel gepland worden. Dit is veelomvattend en gelukkig is hierbij hulp geboden van een uitvaartondernemer. Er wordt veel organisatorisch werk uit handen genomen en er wordt meegedacht. Zo zal het afscheid van je naaste georganiseerd plaatsvinden en heb je zelf zoveel mogelijk tijd over voor je verdriet en het ontvangen van familie en vrienden.

De dood en het afscheid

Vroeger of later krijgt ieder mens met de dood te maken. Een sterfgeval in de omgeving of, dichterbij huis, binnen jouw gezin. Het kan om een plotse dood gaan of om een ziektebed. In dat laatste geval gebeurt het wel dat degene die doodgaat, helpt om zijn of haar eigen afscheid te organiseren. Indien het een plotse dood betreft (een ongeluk, hartaanval, zelfmoord) dan komt het op de nabestaanden aan om het afscheid vorm te geven. De uitvaart moet uiterlijk op de zesde werkdag na de dag van het overlijden plaatsvinden. Omdat de rouwverwerking ook direct start, is het een intense periode voor de achterblijvers. Emoties hebben een grote invloed, dus hulp van vrienden die er iets verder vanaf staan, is altijd welkom. Al is het de ondersteuning in het bereiden van eten, simpelweg alle hulp is welkom na zo’n ingrijpende gebeurtenis.

Uitvaartondernemer

Een uitvaartondernemer regelt de begrafenis of crematie. Hierbij moet je denken aan de locatie, verzorging van de overledene, vervoer, bestellen van bloemen, drukwerk, rouwadvertentie, vervoer, etc. Voor de nabestaanden is er vanuit deze onderneming vaak één aanspreekpunt die geregeld persoonlijk langskomt om alles door te nemen en de planning door te nemen. De juiste invulling van het afscheid wordt gewaarborgd en de tijdsdruk wordt door hen nauwkeurig meegenomen in de organisatie. Een goed georganiseerd afscheid is erg belangrijk in een periode waarin rouw het leven bepaald van de achterblijvers. Een mooie uitvaart is een belangrijke herinnering voor de moeilijke periode daarna. Een uitvaartondernemer helpt hierbij.

Voorbereiding

Over het algemeen sta je niet dagelijks stil bij de dood. Waarschijnlijk weet je ergens wel dat het kan gebeuren met een van jouw naasten. Misschien heb je momenteel te maken met een naaste die ernstig ziek is en wordt je min of meer gedwongen hierover na te denken. Heb je er ook al over nagedacht welke stappen er ondernomen moeten worden? Als dit niet zo is, dan is het aan te raden om hierover informatie in te winnen. Natuurlijk is er online veel informatie te vinden. Je zou ook in je omgeving navraag kunnen doen naar de ervaringen met uitvaartondernemers en direct bij deze partij informatie inwinnen. Zo zul je er iets beter op voorbereid zijn als een familielid of je partner overlijdt. Geheel voorbereid op de dood ben je nooit, maar elk beetje helpt. Bovendien is het niet onverstandig om ook over het financiële aspect te hebben nagedacht.

De kosten van een begrafenis of crematie lopen in de duizenden euro’s. Het is goed om dit te realiseren. Het kan namelijk slim zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten zodat het financiële risico beperkt wordt. Zoals verzekeren op allerlei gebieden een uitkomst biedt in onvoorziene gebeurtenissen. En de dood is daar een helder voorbeeld van. Met zo’n verzekering worden de kosten van de uitvaart (gedeeltelijk) gedekt of bepaalde diensten na overlijden worden door deze verzekeringsmaatschappij verleend. Er zijn verschillende polissen en het loont de moeite om deze met elkaar te vergelijken. Het is van verschillende factoren (o.a. je leeftijd en persoonlijke wensen) afhankelijk welke verzekering bij jou past.