Hoe kun je het beste mensen condoleren?

Wanneer er iemand is overleden, dan is het belangrijk om de directe nabestaanden te condoleren. Zij halen hier steun uit, Je laat zien dat je je medeleven toont aan de nabestaanden. Hoe kun je het beste iemand condoleren en wat zijn de minder goede keuzes om te doen?

Wil je condoleren?

Je kunt via een rouwkaart of bijvoorbeeld een advertentie ontdekken dat iemand is overleden. Bedenk voor jezelf of je je medeleven wel wilt uiten. In de meeste gevallen is dit waarschijnlijk wel het geval. Soms kan het echter ook voorkomen dat je liever geen medeleven wilt betuigen. Hier kunnen diverse oorzaken voor zijn. Belangrijk is wel: voel je niet verplicht om iemand te condoleren. Als het echt niet goed voelt, doe het dan niet. Wil je wel condoleren, dan kan dit op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen, een kaart te sturen of online te condoleren. Welke van de mogelijkheden je kiest is vooral afhankelijk van je eigen voorkeuren en de band die je hebt met de overleden persoon of de nabestaanden.

Bezoek vooraf

Wanneer je een goede vriend of vriendin bent van de dierbare, dan kan het zeer op prijs worden gesteld als je voor de uitvaart al een bezoekje brengt. Je kunt dan een luisterend oor bieden en er zijn voor de persoon die iemand is kwijtgeraakt. Bekijk goed wat passend is in zo’n geval. Meestal wordt er alleen over het verlies gepraat, maar sommige mensen vinden het juist fijn om over andere dingen te praten, als een soort afleiding. Als je niet goed weet waar iemand behoefte aan heeft, dan kun je dit altijd vragen.

Condoleancebezoek

Er is altijd een mogelijkheid om te condoleren. Soms is dit een dag voor de uitvaart, soms ook direct na de uitvaart. Dit staat altijd op de rouwkaart of in de rouwadvertentie geschreven, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Qua kleding is het noodzakelijk om je netjes te kleden. Soms zijn er kledingvoorschriften. Indien dit niet het geval is, kleed je dan netjes en bij voorkeur met donkere kleuren. Hoe je moet condoleren is niet vastgelegd in regels, dus doe vooral dat wat goed voelt. Geef een hand, zeg gecondoleerd, of zeg juist hoe erg je het vindt. Luister vooral naar je gevoel.

Kaart sturen

Soms staan mensen niet heel dichtbij je en ga je daarom niet naar een uitvaart. Toch wil je misschien je medeleven tonen. Dit kan door een kaart te sturen. Let er goed op dat het not done is om een condoleance te uiten via de e-mail of een bericht op de telefoon. Een kaart is in dat geval een stuk gepaster. Het wordt doorgaans ook gewaardeerd dat je deze met je hand schrijft en niet uitprint en in de kaart plakt. Wanneer je het met de hand schrijft, is het immers een stuk persoonlijker. Schrijf wat je voelt.

Online condoleren

Online kan een condoleance register worden aangemaakt. Dit kan een prima plek zijn om ook je verdriet te uiten. De nabestaanden kunnen hier een boek van laten drukken. Let wel op dat een geschreven kaart wel net wat persoonlijker is. Pas overigens wel op met het condoleren via social media. Dit wordt niet altijd gewaardeerd en kan als storend worden gezien. Het is natuurlijk ook niet heel erg persoonlijk.

Rouwadvertentie

Een rouwadvertentie kan niet alleen worden geplaatst door de directe nabestaanden. Dit kan ook worden gedaan door vrienden, collega’s of andere mensen die hun steun willen uiten. Dit kan dus ook door middel van een rouwadvertentie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de krant waar de advertentie in geplaatst wordt.