Wil je een crematie of een begrafenis?

Wanneer iemand komt te overlijden, is er de keuze om deze persoon te begraven of te cremeren. Er zijn verschillende redenen om je keuze op te baseren. Hoe weet je wat de beste keuze hierin is?

Crematie of begrafenis?

Vroeger kwamen crematies bijna nooit voor, terwijl tegenwoordig de meeste mensen kiezen voor een crematie in plaats van een begrafenis. Het is natuurlijk vooral een persoonlijke voorkeur. Misschien vind je het geen fijn idee om gecremeerd te worden of om bijvoorbeeld begraven te worden. Of misschien wil je juist graag begraven of gecremeerd worden, omdat een dierbare die je kent dat ook deed. Zorg er wel voor dat jouw nabestaanden weten wat je voorkeur heeft, zodat ze hier rekening mee kunnen houden tijdens de uitvaart. Eventueel kun je dit vast laten leggen bij een notaris.

Geloofsovertuiging

Je kunt kiezen voor een begrafenis of een crematie uit geloofsovertuiging. Sommige mensen geloven dat ze begraven moeten worden, omdat ze dan naar de hemel kunnen gaan. Een crematie is voor deze mensen vaak al uitgesloten.

Het verschil in prijs?

Eerder was er een behoorlijk groot verschil in de prijs van een crematie of een begrafenis, maar tegenwoordig is dit eigenlijk amper meer te merken. De kosten van de uitvaart zijn vooral afhankelijk van andere zaken er omheen. De meeste kosten hebben bijvoorbeeld te maken met de begrafenisondernemer, de extra’s zoals bloemen, volgauto’s en rouwkaarten kosten doorgaans veel meer. Wanneer de overleden persoon een goede uitvaartverzekering heeft maakt het doorgaans ook maar weinig uit of er een crematie of een begrafenis plaatsvindt.

Niet bekend wat iemand wil?

Wanneer je niet weet wat de voorkeuren van een overleden dierbaren zijn, dan moeten de nabestaanden zelf besluiten of er een begrafenis of een crematie plaats zal vinden. Het maken van deze keuze is persoonlijk en doorgaans wordt er vooral geluisterd naar het gevoel. Een uitvaartondernemer zou ook kunnen helpen bij het maken van de keuze.